Hóbiztos síterepek, csalogató hütték

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Hóbiztos síterepek, csalogató hütték

Feltöltve: 2008-02-12

A Ski Amadé Ausztria egyik legnagyobb összefüggő síterepe, összesen mintegy 860 kilométernyi sípályával, több szánkópályával és rengeteg csábító hüttével. Mi utunk során a gleccseréről híres Schladmig-Dachstein és a meseszép Hochkönig sírégiókkal ismerkedtünk meg.



Dachstein, az örök hó birodalma


A Dachstein csúcsa mögött húzódó gleccser bár az utóbbi évek alatt veszített vastagságából, még mindig ragyogóan síelhető télen és nyáron egyaránt.A síléc nélkül érkezők sem unatkoznak a magasban, hiszen a 2700 méter magas "Dachstein Sky Walk" kilátó után egy valódi, jégbe faragott palota kápráztatja el a látogatókat. A Dachstein-jégpalota a gleccser belsejét tárja a kirándulók elé, megmutatva egy eddig rejtett világot. Hótalpas gleccsertúrára is indulhatunk a fennséges csúcsok között, amely teljesen veszélytelen és szinte bármely korosztály kipróbálhatja.

Ramsau, sífutás minden mennyiségben

Az 1999-es sí világbajnokság óta Ramsau am Dachsteint Ausztria északi sí-központjaként jegyzik. Schladming ma már nem csak az alpesi sízők, de a sífutók paradicsoma is. A völgyben elterülő települést keresztül-kasul szövik a sífutópályák, amelyek átvezetnek a környező településekre, közben egy-egy alpesi faházban vagy hüttében fújhatjuk ki magunkat.A hófödte erdei utak romantikus sétákra és lovas szán kirándulásokra csábítanak.

Schladming-Dachstein síterület központja Planai, ahol a teljes besízhető pályahossz 115 km. Ezen belül a kezdők és a haladók is találnak tudásuknak megfelelő terepet, és a sportolás után új energiával töltődhetünk fel a finom alpesi finomságokat felszolgáló hegyi hüttékben. Tipikus osztrák finomság a Fritattensuppe, a palancsintatésztás erőleves, az utánozhatatlan Wiener Schnitzel vagyis bécsi szelet burgonyasalátával, a fokhagymás-sajtos-sonkás galuska, a "Kaasnockerln" és a gőzgombóc, Darmknödel.

Szánkózás éjszaka is

A nap méltó lezárása lehet egy izgalmas szánkóverseny a Hochwurzen 7 kilométer hosszú, kivilágított szánkópályáján. A Schladming-Rohrmoos síterületen egyébként éjszakai sípálya is található.

Mesebeli Hochkönig

Hochkönig régió, amelyhez a bájos Maria Alm, Dienten és Mühlbach települések tartoznak Salzburgtól mintegy órányi autóútra fekszik, legmagasabb pontja a 2941 méter magas Hochkönig már messziről feltűnik.

Hochkönig télen egyedülálló síparadicsommá alakul, ahol összesen 37 felvonó és sílift, 150 kilométer karbantartott sípálya, 97 hóágyú, kivilágított sípálya, 8 síiskola várja a sportolókat. A gyermekek számára 3 síóvoda és egy élménypark áll rendelkezésre. A terület decembertől egészen áprilisig hóbiztos. A fiatal snowboardosok az Abergben található Snowparkban tehetik próbára tudásukat a különböző nehézségi fokú ugratópályákon, a sífutás szerelmesei pedig a 40 kilométer hosszú sífutópályán hódolhatnak szenvedélyüknek, sőt 85 kilométer hosszú, gondozott téli túraútvonal is a vendégek rendelkezésére áll.

Nyáron sem lehet unatkozni

Az óriási hegyekkel ölelt alpesi üdülőterület nyáron a túrázók és a sziklamászók paradicsoma. A melegebb hónapokban hűs gyalogtúrák, hegymászás és sziklamászás várja mindazokat, akik vonzódnak a kristálytiszta folyók, a friss levegő és az Alpok iránt. 530 kilométer jelzett túraútvonal vezet át a Hochkönig régión és a Steinernen Meer fennsíkon. A túrázók az útvonalak összeállításához segítséget kérhetnek a hivatásos túravezetőktől, akik a könnyű alpesi sétától kezdve, a hegymászáson át egészen a gleccsertúrákig kínálnak programot az érdeklődőknek. Salzburg tartomány legszebb útvonalai vezetnek itt, például a 2117 méter magas Hundsteinhez (Európa legmagasabb, fűvel borított hegye) vagy a 2941 méteres Hochkönighez. A Via Alpina túrautat négy nap alatt járhatjuk be Bischofshofentől Saalfeldenig, a Hochkönig lábáig. Itt húzódik Salzburg alpesi túraútja is, amely legelőtől legelőig tart, és igazi kulináris élményt jelent a résztvevők számára, olyan specialitásokkal, mint a friss alpesi tej, házi sajt, vaj, túró, joghurt, helyben sült kenyér és falusi sonka.

Az adrenalin-függő sziklamászók Dientenből indulva a Kelet-Alpok leghosszabb és legnehezebb terepét találják a Königsjodleren, 1700 méteres szintkülönbséggel és pazar kilátással.

A kerékpárosok változatos terepeken tekerhetnek, lazán a völgyben vagy hegynek felfele, miközben csodálatos tájakon haladnak keresztül. Maria Almból közvetlenül a Tauern-i és a Pinzgauer Saalachtal-i kerékpárútra csatlakozhatunk.

Aki szeretne tenni valamit az egészségéért, annak feltétlenül el kell látogatnia a Maria Alm-i Fitness parkba, ahol személyre szabott Nordic Walking edzéseken és egészségtúrákon vehet részt.

További információ: www.skiamade.com.